July 28, 2015

Terraria Server σε Linux... Γίνεται;

Terraria. Ένα παιχνίδι που ενώ αρχικά δεν σου γεμίζει το μάτι, τελικά συμπληρώνεις εκατοντάδες, ίσως ακόμη και χιλιάδες ώρες.

Κάποια στιγμή φτάνεις στο σημείο που θες να φτιάξεις server για να παίζεις με τους φίλους σου. Σε Windows είναι εύκολα τα πράγματα. Τι κάνεις όμως όταν έχεις Dedicated Server με linux λειτουργικό;





Γιατί Dedicated Server

Ο ευκολότερος τρόπος να στήσεις server είναι στο PC σου με ένα κλικ. Δεν θα μπώ σε λεπτομέριες καθώς δεν είναι ο σκοπός αυτής της ανάρτησης. Ο λόγος που δεν είναι ο σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι γιατί αν και εύκολος αυτός ο τρόπος έχει κάποιους σημαντικούς περιορισμούς.

Ο κυριότερος είναι ότι ο server υπάρχει όσο είναι ανοικτός ο υπολογιστής σου. Αν θες να κάνεις κάποια επαννεκκίνηση, να παίξεις κάτι άλλο οι φίλοι σου χάνουν αυτόματα πρόσβαση.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η IP σου. Εκτός αν έχεις επιλέξει στατική IP από τον πάροχό σου (συνήθως χρεώνεται παραπάνω), τότε κάθε φορά που κάνεις reboot τo router σου ή κόβεται το ρεύμα, γενικότερα όποτε το router σου πρέπει να ξανασυνδεθεί στον πάροχο, αλλάζει η IP σου και επομένως θα πρέπει κάθε φορά να δίνεις την νέα στους φίλους σου.

Για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι χρησιμοποιούν dedicated servers και η συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιεί Linux λειτουργικό και κυρίως RHEL και CentOS.

What's the big deal

Ίσως λοιπόν αναρωτιέσαι γιατί να κάτσει να γράψει κανείς άρθρο για το πως να στήσεις έναν Terraria Server σε Linux. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το Terraria είναι γραμμένο σε C#, μια γλώσσα που είναι της Microsoft και χρησιμοποιεί τις βιβλιοθήκες .NET. Αυτό καθιστά αδύνατο να τρέξει το Terraria σε Linux, τουλάχιστον native.

Εδώ έρχεται το mono. Το mono είναι ένας emulator του .NET για Linux με τον οποίο μπορεί να τρέξει κανείς .NET προγράμματα. Επειδή όμως το Terraria-Server.exe που είναι το official έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις που δεν μπορεί να καλύψει το mono, για να στήσει κανείς server θα πρέπει να κατεβάσει το TShock.

Εγκατάσταση του mono

Η εγκατάσταση του mono μπορεί να είναι εύκολη στα νεότερα συστήματα, ωστόσο σε παλαιότερα λειτουργικά θα πρέπει να το κάνεις build από την αρχή.

Για τον λόγο αυτό, θα δείξω πώς το εγκαθιστάς με build καθώς έτσι δουλεύει και στις 2 περιπτώσεις. Ανάλογα με το hardware η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει από 20 λεπτά έως μία ώρα οπότε αν θες να αποφύγεις όλη την ταλαιπωρία απλά δοκίμασε την εντολή:
yum install mono
Η παραπάνω εντολή λειτουργεί σε Redhat-based distros (RHEL, Fedora, CentOS).

Λόγω του ότι στον κόσμο των servers είναι πιο διαδεδομένα τα redhat-based distros ο οδηγός αυτός είναι γραμμένος γι'αυτά. Παρ' όλα αυτά με μια γρήγορη αναζήτηση μπορείς να βρεις τις αντίστοιχες εντολές για το δικό σου distro. Για παράδειγμα σε debian/ubuntu η εντολή είναι
sudo apt-get install mono
Συνεχίζοντας θα κάνουμε εγκατάσταση κάποια προαπαιτούμενα για το build του mono:
yum install git autoconf libtool automake build-essential gettext gcc-c++

Έπειτα θα κάνουμε clone το repo του mono από το Github. Για λόγους ευχρηστίας, θα φτιάξουμε έναν φάκελο στον Home όπου θα αποθηκευτούν τα αρχεία με την εντολή: 
mkdir /home/mono
Για να μπούμε στον φάκελο γράφουμε:
cd /home/mono
και τέλος δίνουμε εντολή για το clone:
git clone git://github.com/mono/mono.git
Μπαίνουμε στον φάκελο που δημιουργήθηκε:
cd mono
και τρέχουμε την εντολή:
./autogen.sh --prefix=/usr/local
Στην συνέχεια αρχίζουμε το make με τις παρακάτω εντολές:
make get-monolite-latest
make EXTERNAL_MCS="${PWD}/mcs/class/lib/monolite/gmcs.exe"
make
Όλα είναι έτοιμα για την τελική εντολή, η οποία θα πάρει και την περισσότερη ώρα:
make install

Εγκατάσταση του TShock

Αν θες να μάθεις λεπτομέρειες για το TShock μπορείς να επισκεφτείς την επίσημη σελίδα του project στο https://tshock.co. Για την απευθείας λήψη μπορείς να πας στο repo του project στο Github και πατώντας Releases να δεις όλες τις εκδόσεις του TShock.

Κάνε δεξί κλικ στο link της τελευταίας(latest) και αντέγραψε τον σύνδεσμο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει έκδοση για το τελευταίο Terraria κάνε υπομονή, θα ανεβάσουν σύντομα. Μπορείς πάντα, αν έχεις τις γνώσεις να κατεβάσεις τον πηγαίο κώδικα και να κάνεις build την τελευταία μη-released έκδοση.

Πριν ξεκινήσουμε ας πάμε στον home φάκελο του τρέχοντος user δίνοντας την εντολή:
cd ~
εκεί ας φτιάξουμε έναν φάκελο για το TShock και ας μπούμε σε αυτό:
mkdir tshock
cd tshock
Εκεί ας κάτεβάσουμε το TShock από το link που αντιγράψαμε πιο πάνω δίνοντας εντολή:
wget https://github.com/NyxStudios/TShock/releases/download/v4.3.7/tshock_4.3.7-pre1.zip
Σε περίπτωση που σου βγεί μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζεται η εντολή wget, θα πρέπει να την κάνεις install με την εντολή:
yum install wget
Το μόνο που απομένει είναι να αποσυμπιέσουμε το zip που κατεβάσαμε με την εντολή:
unzip tshock_4.3.7-pre1.zip
Προφανώς όπου υπάρχει το tshock_4.3.7-pre1.zip εσείς βάζετε την τελευταία έκδοση του zip που κατεβάσατε. 

Εκτέλεση του TShock

Αρχικά θα πρέπει να δώσουμε δικαιώματα εκτέλεσης στο Terraria.exe με την εντολή:
chmod +x Terraria.exe
Τώρα μπορείς να εκτελέσεις τον server με την εντολή:
mono Terraria.exe

Extra Step

Συγχαρητήρια! Έχεις πλέον έναν Terraria Server πλήρως λειτουργικό. Όμως τι γίνεται όταν κλείσεις το terminal ή τον ssh client σου; Προφανώς κλείνει και ο server.

Μπορείς με ένα εξαιρετικά απλό script να βάλεις τον server να τρέχει ακόμη και αν κλείσεις το terminal/ssh client χρησιμοποιώντας την λειτουργία detach.

Φτιάξε λοιπόν ένα αρχείο με το όνομα startServer.sh, δεν είναι απαραίτητο να δώσεις αυτό το όνομα και γράψε μέσα:
#!/bin/sh
echo "Starting Server"
sleep 1
screen -A -m -d -S TerrariaServer mono TerrariaServer.exe
Όπως και πριν θα πρέπει να δώσουμε δικαιώματα εκτέλεσης με την εντολή:
chmod +x startServer.sh
Τώρα αντί για το TerrariaServer.exe τρέξε το startServer.sh:
./startServer.sh
Όπως πρόσεξες δεν άνοιξε κάποια οθόνη. Για να δεις την οθόνη του server γράψε:
screen -r TerrariaServer
Η γνωστή οθόνη του TShock είναι και πάλι ανοικτή. Κάνε ότι θές και πριν κλείσεις τον terminal/ssh client ΒΕΒΑΙΩΣΟΥ ότι θα κάνεις detach πατώντας : Ctrl + A + D

Facebook

Twitter

Email