January 02, 2014

D&D Red Box VS Pathfinder Beginner Box

Για να είμαι ειλικρινής, έχω μία ασθένια. Αγοράζω πιο πολύ απ’ότι παίζω, ειδικά όσον αφορά επιτραπέζια. Ό,τι μου φαίνεται όμορφο στο μάτι και έχει καλά reviews αγοράζεται με την πρώτη ευκαιρία. Αυτό το λέω ώς disclaimer γιατί δεν έχω παίξει κανένα από τα παιχνίδια που αναφέρονται στον τίτλο, οπότε το αρθράκι αυτό θα αναφερθεί καθαρά στο value του καθενός, και πόσο καλά είναι σαν εισαγωγικά παιχνίδια στα tabletop RPGs κατά την γνώμη ενός εντελώς καινούργιου (εμένα).



D&D Red Box
Αγόρασα πρώτο το Red Box προκειμένου να μάθω για το D&D και να αρχίσω να παίζω χωρίς να δώσω 50άρια για τα βιβλία. 

Μου άρεσε το γεγονός πως περιλάμβανε έναν χάρτη καθώς και
tokens για τα τέρατα και τους ήρωες. Οι κάρτες δεν με αφορούσαν ιδιαιτέρως, αλλά δεν ήταν αρνητικό.

Παραγγέλνω, περιμένω, παραλαμβάνω.

Το κουτί είναι όμορφο και θυμίζει το παλιό Red Box (αυτός ήταν ο σκοπός τους εξάλλου). Τα βιβλία είναι standard με ωραία ποιότητα χαρτιού.
Οι κάρτες είναι punched out όπως και τα tokens. Τα ζάρια επίσης standard.
Τίποτα δεν ήταν υπερβολικό και γενικά ήμουν ευτυχισμένος. 

Είπα λοιπόν να ξεκινήσω το διάβασμα. Μου άρεσε ιδιαίτερα (τουλάχιστον στην
αρχή) ο τρόπος δημιουργίας χαρακτήρα. Το βιβλίο σε οδηγεί σιγά σιγά μέσω μια choose your own adventure ιστορίας, να φτιάξεις έναν χαρακτήρα. Αναλόγως τις επιλογές σου, ο χαρακτήρας θα βγει διαφορετικός κάθε φορά. Βέβαια δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές και πέραν των διαφορετικών κλάσεων και φυλλών δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορείς να κάνεις. Οι χαρακτήρες είναι σχεδόν premade καθώς το βιβλίο σου λέει ακριβώς τι θα συμπληρώσεις στο character sheet και που.

Εδώ ξεκινάει το πρόβλημα. Καταλαβαίνω πως για εισαγωγή ο τρόπος αυτός δουλεύει, αλλά αν θες να φτιάξεις πάνω από έναν χαρακτήρα πρέπει να "ξαναπαίξεις" την ιστορία τόσες φορές όσοι οι χαρακτήρες που θες να φτιάξεις.
Αν αγοράσεις το
Red Box πιθανότατα να είσαι και ο DM, οπότε καλό θα είναι να έχεις έτοιμους χαρακτήρες για τους παίχτες και το βιβλίο αυτό δεν το κάνει έυκολο.

Οι κάρτες έχουν τον σκοπό να κάνουν το παιχνίδι πιο επιτραπέζιο παρά pen npaper RPG. Δεν με χαλάνε αλλά θα προτιμούσα να είχα όλα τα spells, abilities κτλ. πάνω στο character sheet. 

Ο χάρτης είναι όμορφος και τα περιεχόμενά του περιορίζονται στην ιστορία που περιλαμβάνεται μέσα στο κουτί. 

Για την ιστορία δεν μπορώ να μιλήσω καθώς δεν την έχω διαβάσει ακόμα.


Pathfinder Beginner Box
Για όσους δεν γνωρίζουν το Pathfinder είναι βασικά μία tweaked 3.5 έκδοση του D&D. Το licence για την έκδοση αυτή είναι πλέον ελεύθερο και η Paizo αποφάσισε να τυπώσει νέα βιβλία με μικροδιαφορές κτλ. Κάποιοι αναφέρονται στο Pathfinder ως "D&D 3.75".

Ασχολήθηκα με το Pathfinder για να δω κάτι διαφορετικό. Επίσης μου άρεσε το Beginner Box και λόγω της αρρώστιας μου για την οποία μίλησα στην εισαγωγή, έπρεπε να το έχω.

Το κουτί είναι άριστης ποιότητας και με το που το ανοίγεις νιώθεις λες και βρήκες θησαυρό Περιέχει πολλά όμορφα καλούδια. Ένα από αυτά ήταν το 80% του λόγου που το αγόρασα. Αντί για tokens όπως το Red Box, αυτό εδώ περιλαμβάνει βάσεις, στις οποίες στηρίζονται όρθια πιόνια με ήρωες και τέρατα. Τα πιόνια είναι άριστης ποιότητας και δίνουν άλλη διάσταση στο παιχνίδι. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις μινιατούρες, αλλά θα είναι αρκετά πιο ακριβές και θα πιάνουν παραπάνω χώρο. Εξαιρετική εναλλακτική 

Τα βιβλία είναι πολύς καλής ποιότητας με σκληρότερα εξώφυλλα από αυτά του Red Box. Είναι ευκολοδιάβαστα με πολλές εικόνες και περιεχόμενο. Θα κάνουν την επίσκεψη στην τουαλέτα, πολύωρη εμπειρία.

Περιλαμβάνονται επίσης τέσσερις premade χαρακτήρες αλλά και κανόνες για να φτιάξεις δικούς σου. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές ειδικά για ένα starter set. Κάθε διαφορετική επιλογή που μπορεί να φτιαχτεί, αντιπροσωπεύεται και από ένα πιόνι. Πραγματικά εξαιρετικό. Αν και υπάρχει μία μικρή εισαγωγή τύπου choose your own adventure (όπως και στο Red Box), δεν έχει να κάνει με την δημιουργία του χαρακτήρα. Υπάρχει απλά για να σου δώσει μια ιδέα του συστήματος και να σου μάθει τα ζάρια. Η δημιουργία του χαρακτήρα έχει δικός της κεφάλαιο πράγμα που κάνει την διαδικασία εύκολη και ίσως και διασκεδαστική. 

Συνεχίζοντας, ο χάρτης είναι φτιαγμένος με πολύ καλής ποιότητας χαρτόνι και περασμένο με glossy επίστρωση. 
Η μία πλευρά χρησιμεύει για την ιστορία που περιλαμβάνεται στο κουτί ενώ η άλλη είναι ένας κενός χάρτης στον οποίο μπορείς να σχεδιάσεις ό,τι dungeon θες. Μπορείς να σχεδιάσεις με μαρκαδόρο ασπροπίνακα, και μετά σβήνει και με το χέρι. Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί όσες φορές χρειαστεί για διαφορετικές ιστορίες και περιπέτειες. 

Εκτός από την ιστορία που περιλαμβάνεται, θα βρεις και πολύ υλικό για να φτιάξεις δικές σου. Οι ήρωες έχουν κανόνες για να φτάσεις μέχρι το 5ο lvl, πράγμα που δεν γίνεται πολύ γρήγορα. Επίσης θα βρεις ένα mini Bestiary με αρκετά τέρατα, όλα εκ των οποίων αντιπροσωπεύονται και με πιόνια. Γενικά υπάρχει πολύ υλικό και το όλο πακέτο σου δίνει την αίσθηση πως θέλει να το αρμέξεις. Η ιστορία που περιλαμβάνεται είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι όσων μπορείς να κάνεις. Σου δίνεται setting και συμβουλές για να φτιάξεις δικές σου ιστορίες. Ακόμα και ο χάρτης σε προσκαλεί να κάνεις δικά σου πράγματα. Όλα όσα υπάρχουν μέσα στο κουτί μπορεί να βγάλουν μήνες gaming αν έχεις την όρεξη. 

Τελικά
Το Pathfinder Beginner Box είναι λίγο πιο ακριβό από το Red Box αλλά το αξίζει και με το παραπάνω. Το 1ο σου δίνει μια αναλυτική εισαγωγή στο παιχνίδι που φαίνεται πλήρης. Μόνο από αυτό το πακετάκι μπορείς να βγάλεις άπειρες ώρες ασχολίας. 

Σε αντίθεση το Red Box θυμίζει περισσότερο εισαγωγή στην Essentials Line (βιβλία που περιλαμβάνουν τα τελευταία errata κτλ, καθώς και διάφορα προϊόντα) παρά στο παιχνίδι. Φοβάται να σου δώσει κάτι παραπάνω καθώς τότε μπορεί να μην αγοράσεις τα άλλα προϊόντα της σειράς. Οι χαρακτήρες μπορούν να ανέβουν μόνο ένα lvl κάνοντας την ιστορία που περιλαμβάνεται το μόνο πράγμα που μπορείς να παίξεις. 

Διαφορετικές εταιρίες, διαφορετικό marketing I guess, αλλά πραγματικά η Paizo έκανε εξαιρετική δουλεία και προσωπικά με κέρδισε. Μου πούλησε προϊόντα χωρίς να μου τα χώσει στην μάπα και αυτό είναι πάντα θετικό. 

Ξαναλέω πως καθώς δεν έχω παίξει κανένα ακόμα, δεν κρίνω τις εκδόσεις που αντιπροσωπεύουν αλλά καθαρά το τι έχει μέσα στο κουτί, και κατά πόσο εγώ, ως εντελώς νέος παίχτης βοηθήθηκα με το καθένα. 

Αν σας ενδιαφέρει η 4η έκδοση θα πρέπει να πάρετε το Red Box για ξεκίνημα ή κάποιο από τα βιβλία. Τα συστήματα είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους οπότε ψάχτε και δείτε. Αν όμως δεν ξέρετε τι θέλετε να παίξετε και απλά θέλετε να μπείτε κάπως στον κόσμο του D&D, προτείνω το Pathfinder Beginner Box, απλά γιατί σου δίνει παραπάνω.

Facebook

Twitter

Email