January 08, 2014

[Review] Munchkin

Θέλεις να φορέσεις τον εξοπλισμό σου, να σφάξεις καμιά δεκαριά τέρατα και να ανέβεις lvl πηγαίνοντας σε μία περιπέτεια. Αυτά και παραπάνω προσφέρουν τα tabletop RPGs, αλλά όπως και να το κάνουμε δεν υπάρχει πάντα ο χρόνος ή και η διάθεση για πολύωρα παιχνίδια και άπειρες ζαριές, και απλά θέλουμε να χαλαρώσουμε με κάτι πιο ήρεμο και εύκολο. Εδώ έρχεται το Munchkin, ένα παιχνίδι - παρωδία των tabletop RPGs.

Γρήγορη περίληψη του παιχνιδιού

Το παιχνίδι αποτελείται από κάρτες και ένα εξάπλευρο ζάρι το οποίο όμως δεν χρησιμοποιείται και τόσο συχνά.
Ο κάθε παίχτης ξεκινάει από το 1ο lvl και προσπαθεί σκοτώνοντας τέρατα (αλλά και με άλλους τρόπους) να φτάσει στο 10ο επίπεδο. Ο πρώτος που θα το καταφέρει αυτό, κερδίζει το παιχνίδι.

Στην μέση του τραπεζιού υπάρχουν δύο στήλες καρτών, από τις οποίες τραβάς κάρτες, και δύο στήλες με τις χρησιμοποιημένες και γενικά ξεσκαρταρισμένες κάρτες.
Η μία στήλη είναι πόρτες ενώ η άλλη είναι θησαυροί Στις πόρτες θα βρεις κυρίως τέρατα αλλά και διάφορες κατάρες. Με λίγα λόγια πράγματα συνήθως αρνητικά για σένα.
Η άλλη στήλη είναι οι θησαυροί, οι οποίοι ανταμείβονται με την μορφή loot όταν
σκοτώσεις κάποιο τέρας αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.

Στον γύρο σου μπορείς να εξοπλιστείς αντικείμενα και όπλα, να αλλάξεις φυλή και κλάση (καθεμιά εκ των οποίων σου δίνει διαφορετικά θετικά και αρνητικά), να σκοτώσεις τέρατα με την βοήθεια (ή χωρίς) των άλλων παικτών και να μαχαιρώσεις πισώπλατα τους άλλους παίκτες, έτσι γιατί είσαι καλό παιδί.
Δεν υπάρχουν και πολλά άλλα που θα μπορούσα να πω, καθώς οι κανόνες του παιχνιδιού είναι λίγοι και πρέπει να παίξεις μία φορά τουλάχιστον για να τους καταλάβεις. Τα βασικά όμως είναι αυτά.

Περιεχόμενα κομμάτια

Οι κάρτες είναι ΟΚ ποιότητας. Στο κουτί περιλαμβάνεται και ένα στάνταρ εξάπλευρο ζάρι. Δεν έχω και τίποτα άλλο να πω. Το μόνο θέμα που έχω είναι πως αν βάλεις sleeves στις κάρτες, δεν χωράνε στο original κουτί (για την ελληνική έκδοση μιλάω πάντα).

Η κριτική

Αυτό το παιχνίδι το είχα στην συλλογή μου για ένα χρόνο περίπου πριν επιτέλους παίξω αρκετά ώστε να το εκτιμήσω. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί περίμενα τόσο πολύ. Από διάφορα reviews και videos που παρακολούθησα πριν την αγορά του, το παιχνίδι μου έδωσε την εντύπωση πως είναι τρομερά διασκεδαστικό και αυτός ήταν ο λόγος που το αγόρασα κιόλας όμως. Και καλά έκανα.
Το παιχνίδι είναι όπως προανέφερα μία παρωδία των tabletop RPGs όπως το D&D. Αν γνωρίζεις κάποια από τα πιο γνωστά τέρατα και γενικά είσαι λίγο geek, τα αστεία θα τα πιάσεις αμέσως και θα γελάσεις πολύ. Το παιχνίδι είναι αστείο ούτως η άλλος αλλά αν ξέρεις κάποια πράγματα βοηθάει στο να πιάσεις τα όχι τόσο προφανή αστεία.
Παίζοντας το παιχνίδι μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Οι καλύτεροί σου φίλοι μπορεί να σε προδόσουν για δικό τους συμφέρον και το ίδιο μπορείς να κάνεις και εσύ. Αυτό δημιουργεί ένταση στο τραπέζι με την καλή έννοια, καθώς σκέφτεσαι πως θα τους την φέρεις για εκδίκηση. Έτσι δημιουργούνται φοβερές ιστορίες και αναμνήσεις για το πως ξέφυγες από μία δύσκολη κατάσταση, πως κορόιδεψες κάποιον και την αντίδρασή του κτλ. Το δικό μου group ακόμα συζητάει για στιγμές όπου κάποιος, για παράδειγμα, κατάφερε να νικήσει το παιχνίδι ενώ ήταν αρκετά πιο πίσω από όλους τους υπόλοιπους παίκτες. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των παικτών είναι ιδανική ώστε ναι μεν να μην εμπιστεύεσαι κανέναν, αλλά και να μην "καταστρέφονται φιλίες". Το παιχνίδι είναι πάνω απ' όλα διασκεδαστικό και χαλαρό. Είναι σχετικά μικρό σε διάρκεια αλλά μπορεί να φτάσει και μιάμιση ώρα, αναλόγως την εξέλιξη.

Το αρχικό set έχει αρκετές κάρτες για να σου κρατήσει το ενδιαφέρον για πολύ καιρό. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πραγματικά πολλά expansions και θεματικά sets τα οποία μπορούν να προστεθούν στο παιχνίδι είτε να παιχτούν ξεχωριστά και κάνουν το παιχνίδι αρκετά καλύτερο. Για παράδειγμα υπάρχει set που βασίζεται στην μυθολογία του H.P. Lovecraft (Cthulhu) ένα άλλο που έχει να κάνει ταινίες western κτλ. Αρκετή ποικιλία δηλαδή σε αυτό το franchise.

Τελικά σχόλια

Για ένα ευχάριστο και χαλαρό απόγευμα, το παιχνίδι αυτό είναι ιδανικό. Θα το ευχαριστηθείτε πραγματικά. Αφαιρεί την πολυπλοκότητα και στοχεύει στην πλάκα. Θα γελάσετε, θα διασκεδάσετε, και πραγματικά τι άλλο χρειάζεται?


Τα καλά:

  • Έχει πολύ γέλιο, και αν πιάσεις όλα τα αστεία νιώθεις μία περηφάνια για το πόσο geek είσαι.
  • Ισορροπεί σωστά την συνεργασία και την προδοσία μεταξύ των παικτών.
  • Είναι απλό...

Τα κακά:

  • ...αλλά χρειάζεται να παίξεις δύο με τρεις φορές για να το μάθεις πλήρως και να μην χρειαστεί να κοιτάξεις στους κανόνες για να δεις τι ισχύει σε μία συγκεκριμένη περίπτωση.
  • Οι κανόνες που περιλαμβάνονται είναι λίγο ανοργάνωτοι. 


Facebook

Twitter

Email