January 31, 2014

[Review] The Struggle for Catan

Ομολογώ πως δεν έχω παίξει ποτέ το The Settlers of Catan, αλλά πάντα ήθελα να ασχοληθώ με το παιχνίδι. Περπατώντας σε ένα κατάστημα επιτραπεζίων όμως, είδα αυτό το μικρό παιχνιδάκι και είπα να του ρίξω μια ματιά καθώς ήταν πολύ φθηνό. Για όσους δεν γνωρίζουν, αυτό είναι ένα παιχνίδι με κάρτες βασισμένο στο The Settlers of Catan. Το original όνομα του παιχνιδιού είναι The Stuggle for Catan, αλλά στην Ελλάδα κυκλοφορεί με το όνομα: "Οι Άποικοι του Κατάν: Το παιχνίδι με κάρτες". Δεν περίμενα πολλά αλλά το παιχνίδι κατάφερε να με κερδίσει, τουλάχιστον για τις πρώτες φορές που έπαιξα.


Γρήγορη περίληψη του παιχνιδιού
Το παιχνίδι είναι αρκετά απλό και μαθαίνεται γρήγορα. Οι κανόνες μπορεί να μην βγάζουν πολύ νόημα αρχικά, ειδικά αν δεν έχεις παίξει το κανονικό παιχνίδι, αλλά μετά από ένα παιχνίδι όλα γίνονται προφανή.

Οι κάρτες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Κάρτες υλών και κάρτες κατασκευών.
Σκοπός σου είναι να χρησιμοποιήσεις τις κάρτες αυτές με τέτοιο τρόπο ώστε να κερδίσεις πόντους νίκης.
Υπάρχει λοιπόν μία τράπουλα με τις πρώτες ύλες από τις οποίες οι παίχτες τραβούν. Στο τραπέζι τοποθετούνται οι κάρτες κατασκευών ανοιχτές, με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μία στήλη για κάθε κατηγορία. Επίσης τοποθετούνται 5 κάρτες υλών ανοιχτές.

Κάθε παίχτης ξεκινάει το παιχνίδι με 3 κάρτες υλών και έναν δρόμο και έναν οικισμό μπροστά του. Άρα κάθε παίχτης ξεκινάει με έναν πόντο νίκης.

Σε κάθε γύρο μπορείς να κάνεις τις εξής τρεις ενέργειες (σε αυτή την σειρά):

  • Μπορείς να ανταλλάξεις κάρτες υλών είτε με άλλον παίκτη, είτε με τις ανοιχτές κάρτες στο τραπέζι, είτε με την τράπουλα.
  • Μπορείς να κατασκευάσεις κάτι που θέλεις, αρκεί να έχεις τις κατάλληλες κάρτες υλών (στο παιχνίδι περιλαμβάνονται κάρτες στις οποίες αναφέρονται τα κόστη των κατασκευών σε πρώτες ύλες).
  • Μπορείς να τραβήξεις 2 κάρτες υλών από την τράπουλα (Σε κάποιες περιπτώσεις, 3 κάρτες).
Δεν θέλω να πω κάτι άλλο καθώς το έντυπο οδηγιών είναι αρκετά αναλυτικό. Θα μπορούσα να αντιγράψω ό, τι λέει, αλλά δεν θέλω να κουράσω κανέναν. Ο γενικός τρόπος παιχνιδιού όμως περιφέρεται γύρω από τα παραπάνω.

Περιεχόμενα κομμάτια
Το κουτί περιλαμβάνει 110 κάρτες καλής ποιότητας με όμορφο artwork. Αν θέλεις να βάλεις sleeves, οι κάρτες δυστυχώς δεν θα χωρέσουν στο κουτί. Το κουτί είναι αρκετά μικρό, που σημαίνει ότι μπορείς να το παίρνεις και μαζί σου.

Η κριτική
Το παιχνίδι περιλαμβάνει αρκετή στρατηγική και ένταση. Το γεγονός ότι κάποιες κατασκευή σου δίνουν διαφορετικά πλεονεκτήματα βοηθάει στο να κρατάει την ένταση ψηλά, καθώς όλοι προσπαθούν να αποκτήσουν όσες περισσότερες από αυτές τις κάρτες γίνεται. 

Επίσης μου αρέσει ο τρόπος χρήσης των καρτών. Κάθε κατασκευή (ακόμα και ίδιες), δεν σου δίνει πάντα πόντους νίκης, αλλά η απόκτησή του είναι αναγκαία για να φτάσεις εκεί. Υπάρχει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στο πόσο χρειάζεσαι κάποιες κάρτες και στο πόσο κοστίζουν. Επίσης προτείνεται να ακολουθήσεις μία συγκεκριμένη στρατηγική γιατί κανείς δεν σου εγγυάται πως θα δουλέψει και δεύτερη φορά.

Παρ' όλα αυτά κάποιες κατασκευές φαίνονται πιο άχρηστες από κάποιες άλλες, ενώ μία συγκεκριμένη βοηθάει πολύ στο να κερδίσετε, πράγμα που δημιουργεί θέματα ισορροπίας. Σαν house rule θα μπορούσατε να αφαιρέσετε αυτήν την κάρτα.

Γενικότερα το παιχνίδι είναι αρκετά ευχάριστο για το μέγεθός του. Έχει κάποιες ωραίες ιδέες που το διαφοροποιούν από τον μεγάλο του αδερφό (The Settlers of Catan) κρατώντας όμως την γεύση παρόμοια.


Τελικά Σχόλια
Το παιχνίδι δεν προσπαθεί να το παίξει αντικατάστατο του κανονικού Settlers of Catan. Είναι ένα μικρό παιχνιδάκι που παίζεται γρήγορα και παντού ενώ δίνει παρόμοια αίσθηση. Είναι αρκετά φθηνό που σημαίνει πως για ένα χαλαρό παιχνίδι στην καφετέρια, πραγματικά αξίζει. Ο ενθουσιασμός για το παιχνίδι δεν χάθηκε από κανέναν στο group μου, εκτός από εμένα. Τα πρώτα παιχνίδια ήταν ΟΚ αλλά μετά τα πρώτα 10, έχασα το ενδιαφέρον μου.


Τα καλά:

  • Ευχάριστο αρκετά ώστε να το ευχαριστηθούν πιο casual gamers.
  • Εύκολο να το μάθεις, αλλά με αρκετό στρατηγικό βάθος για το μέγεθός του.
  • Όμορφο artwork στις κάρτες.
Τα κακά:
  • Έχει κάποια θεματάκια ισορροπίας αλλά όχι κάτι τραγικό.
  • Μετά από κάποια παιχνίδια, γίνεται λίγο επαναλαμβανόμενο (τουλάχιστον για μένα).

Facebook

Twitter

Email