January 04, 2014

[Review] Ticket to Ride: Europe


Είτε είσαι εντελώς καινούργιος στα επιτραπέζια, είτε παλιός και έμπειρος, το παιχνίδι αυτό έχει κάτι να προσφέρει σε όλους. Εύκολοι κανόνες που εξηγούνται σε 10 λεπτά, γρήγορο παιχνίδι που όμως δεν φαίνεται να βιάζεται να τελειώσει, και λίγη αλλά ουσιαστική στρατηγική, το Ticket to Ride: Europe μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει την Monopoly στην οικογενειακή βραδιά επιτραπέζιου.

Γρήγορη περίληψη του παιχνιδιού
Όπως ίσως έχεις καταλάβει το παιχνίδι έχει να κάνει με τρένα. Το ταμπλό είναι ένας χάρτης της Ευρώπης (στην συγκεκριμένη έκδοση) στον οποίο καλείσαι να τοποθετήσεις πλαστικά βαγονάκια για να ενώσεις πόλεις μεταξύ τους. Κάθε διαδρομή πάνω στον χάρτη έχει διαφορετικό χρώμα, και για να ολοκληρώσεις μία εξ' αυτών, πρέπει να "ρίξεις" τόσες κάρτες με το ίδιο χρώμα, όσες αποτελείται η διαδρομή αυτή.
Σε κάθε γύρω μπορείς να ολοκληρώσεις μία διαδρομή, να τραβήξεις κάρτες, να
τραβήξεις κάρτες εισιτήριων ή να τοποθετήσεις έναν σταθμό.
Για να ολοκληρώσεις μία διαδρομή πρέπει να έχεις στο χέρι σου τόσες κάρτες όσες απαιτεί η διαδρομή που θέλεις, αλλά και το ίδιο χρώμα με αυτό της διαδρομής. Αναλόγως από το πόσα βαγόνια αποτελείται η γραμμή που τοποθέτησες, παίρνεις τους ανάλογους πόντους. Στο τέλος του παιχνιδιού προστίθενται και άλλοι πόντοι που θα εξηγηθούν αργότερα.
Εναλλακτικά μπορείς να τραβήξεις 2 κάρτες βαγονιών τις οποίες χρησιμοποιείς για να ολοκληρώσεις διαδρομές και να ενώσεις πόλεις. Δίπλα στο ταμπλό, υπάρχουν πάντα πέντε ανοιχτές κάρτες και δίπλα από αυτές η τράπουλα με τις υπόλοιπες. Οι δύο κάρτες που μπορείς να τραβήξεις σε έναν γύρο μπορεί να είναι 2 από τις ανοιχτές, δύο από τις κλειστές, ή μία και μία.
Στην αρχή του παιχνιδιού τραβάς τρεις κάρτες εισιτήριων και πρέπει να κρατήσεις τουλάχιστον μία από αυτές. Από εκεί και πέρα σε κάθε γύρο μπορείς να τραβήξεις άλλες τρεις, και όπως και στην αρχή, να κρατήσεις τουλάχιστον μία από αυτές. Αυτές οι κάρτες εισιτήριων αναπαριστούν συγκεκριμένες πιο μακρινές πόλεις τις οποίες θα πρέπει να ενώσεις με οποιονδήποτε τρόπο μπορέσεις (ακόμα και κάνοντας τον κύκλο). Αν τα καταφέρεις παίρνεις επιπλέον πόντους στο τέλος του παιχνιδιού (αναγράφονται στην κάρτα). Αλλά αν όχι, χάνεις όσους πόντους θα κέρδιζες. Είναι λοιπόν ρίσκο να έχεις πολλές κάρτες εισιτήριων καθώς μπορούν να σε στείλουν αρκετά πίσω αν δεν προλάβεις να τις ολοκληρώσεις.
Το παιχνίδι τελειώνει όταν κάποιος παίχτης μείνει με 2 ή λιγότερα βαγόνια. Τότε ο καθένας έχει ακόμα έναν γύρο και γίνεται η καταμέτρηση των πόντων.
Να προσθέσω σε αυτό το σημείο πως αυτός που έχει την μεγαλύτερη συνεχόμενη γραμμή με βαγόνια, παίρνει 10 επιπλέον πόντους στο τέλος του παιχνιδιού.
Όσον αφορά το χτίσιμο σταθμών, είναι κάτι που πρέπει να έχει κατανοηθεί πλήρως το παιχνίδι για να μπορέσει να εξηγηθεί οπότε το αφήνω. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες του παιχνιδιού.

Περιεχόμενα κομμάτια
Από τις κάρτες μέχρι τα τρένα, τα κομμάτια του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά. Οι κάρτες είναι πολύς καλής ποιότητας, τα πλαστικά τρενάκια επίσης, ενώ το ταμπλό είναι λεπτομερές και όμορφο. Για την βαθμολογία υπάρχουν ξύλινα κυλινδράκια αλλά προτείνω την χρήση κάποιας εφαρμογής Android/iOS.

Η κριτική
Πριν αγοράσω το παιχνίδι δεν μπορώ να πω πως είχα πειστεί. Χρειαζόμουν ένα παιχνίδι με το οποίο θα μπορούσα να εισάγω την παρέα μου στον κόσμο και στην κουλτούρα των επιτραπέζιων σιγά σιγά. Υπήρχαν διάφορα τέτοια παιχνίδια, αλλά σε κάθε λίστα το Ticket to Ride ξεχώριζε. Το θέμα των τρένων όμως δεν με τραβούσε. Μια μέρα όμως λέω "what the hell" και το αγοράζω. Με την πρώτη φορά που έπαιξα, μου δημιουργήθηκε μια εντελώς διαφορετική γνώμη. Κατάλαβα για πιο πράγμα μιλούσαν όλοι.Το παιχνίδι έχει την σωστή ισορροπία τύχης και στρατηγικής, και ακόμα και αν χάσεις, δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
Εδώ νομίζω είναι ένα καλό σημείο να πω πως η αρχική έκδοση του παιχνιδιού είχε τον χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών και ήταν βασικά το ίδιο παιχνίδι. Παρ' όλα αυτά δεν το αγόρασα. Και ο λόγος ήταν ό, τι στην Ευρωπαϊκή έκδοση υπήρχε ένα επιπλέον στοιχείο που έκανε το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον για μένα. Τα τούνελ. Δεν θα επεκταθώ σε κανόνες, αλλά αυτός ο επιπρόσθετος μηχανισμός δίνει λίγο πιο στρατηγικό βάθος στο παιχνίδι και με έκανε να το προτιμήσω. Και τα δύο όμως είναι φοβερά παιχνίδια.
Ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι αρκετά γρήγορος. Ίσως βιάζεσαι στους πρώτους γύρους αλλά προς το τέλος δεν θα θες να τελειώσει αφού θα ελπίζεις να προλάβεις να "κλείσεις" άλλη μία διαδρομή προκειμένου να πάρεις κάποιους επιπλέον πόντους. Αυτό είναι καλό, καθώς δεν γίνεται κουραστικό και παραμένει διασκεδαστικό σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.
Πιστεύω είναι ό, τι πρέπει για κάθε είδους παρέα ή οικογένεια. Είναι από αυτά τα παιχνίδια που θα σου ζητάνε να παίζετε συνέχεια. Ακόμα και αν μετά από καιρό το βαρεθείς, υπάρχουν αρκετές επεκτάσεις για το παιχνίδι με νέους χάρτες και επιπρόσθετους μηχανισμούς ώστε να παραμείνει ενδιαφέρον.
Και φυσικά μην ξεχνάμε την διαδικτυακή κοινότητα του παιχνιδιού. Μπορείτε να βρείτε custom χάρτες χωρίς κόστος για να αλλάζει κάθε τόσο το σκηνικό.

Τελικά σχόλια
Γενικά στο παιχνίδι υπάρχει αρκετό value και πιστεύω πως αξίζει τα λεφτά του.
Είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να αντικαταστήσει την Monopoly και ό, τι τσακωμό και κλάματα φέρνει, με μία ήρεμη και διασκεδαστική βραδιά.


Τα καλά: 
  • Διασκεδαστικό
  • Ισορροπημένο
  • Ενδιαφέρον τόσο για νέους στα επιτραπέζια όσο και για βετεράνους
Τα κακά:
  • Η "κατάκτηση" μίας συγκεκριμένης διαδρομής μπορεί να φέρει αρκετά εύκολα την νίκη, πράγμα που ίσως κάνει το παιχνίδι αγώνα για την ολοκλήρωσή της.



Facebook

Twitter

Email