July 15, 2014

[Review][Movie][2013] Ender's Game

Ομολογώ πως ξεκινώντας να δω την ταινία δεν ήξερα τι να περιμένω, αφού δεν είχα διαβάσει το γνωστό βιβλίο του Orson Scott Card, στο οποίο η ταινία είναι βασισμένη. Μετά το τέλος της όμως ήθελα να βυθιστώ και άλλο στο σύμπαν, οπότε διάβασα και το βιβλίο. Η κριτική αυτή θα γίνει αρχικά ανεξάρτητα από το βιβλίο, δηλαδή η αψεγάδιαστη γνώμη μου πριν διαβάσω το βιβλίο.
Όπως είπα, δεν ήξερα καθόλου τι να περιμένω ξεκινώντας αυτή την ταινία. Δεν είχα ιδέα πως υπήρχε αντίστοιχο βιβλίο και γενικά δεν είχα ξανακούσει τίποτα για το θέμα. Ο λόγος που αποφάσισα να την δω ήταν γιατί έπαιζε ο φοβερός (κατά την γνώμη μου) Harrison Ford αλλά και επειδή έχω μια περίεργη αγάπη για το science fiction είδος.

Η ταινία ξεκινάει δίνοντάς μας λίγο backstory, συγκεκριμένα πως έχουν περάσει 50 χρόνια από μία επίθεση ενός εξωγήινου είδους που θυμίζει έντομα. Η ανθρωπότητα κατάφερε με το ζόρι να νικήσει τον πόλεμο αλλά έπρεπε να προετοιμαστεί για κάποια πιθανή μελλοντική επίθεση. Αυτό το πετυχαίνει στρατολογώντας πολύ νέα παιδιά για θέσεις αξιωματικών γιατί μπορούν να σκεφτούν και να σχεδιάσουν στρατηγικές πιο αποτελεσματικά.

Το Ender's Game ακολουθεί λοιπόν τον νεαρό Ender (Andrew) Wiggin, του οποίου το ταλέντο φαίνεται από νωρίς. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινία λαμβάνει μέρος σε έναν διαστημικό σταθμό ο οποίος χρησιμοποιείται σαν σχολή εκπαίδευσης.

Δεν θέλω να δώσω περισσότερα στοιχεία για την ιστορία προκειμένου να αποφύγω spoilers.

Πόσο καλή είναι όμως η ταινία?
Σύντομη απάντηση: Πολύ καλή με μερικά προβληματάκια.
Λεπτομερής απάντηση: Συνέχισε να διαβάζεις.

Το σενάριο γενικά δεν φαίνεται να λέει πολλά, αλλά αφού ξεκινήσεις την ταινία η
γνώμη σου θα αλλάξει. Βλέπεις πως το μέλλον στο σύμπαν της ταινίας δεν είναι και τόσο υπέροχο. Οι καταστάσεις από τις οποίες περνάνε τα παιδιά θα σε κάνουν να νιώσεις πραγματικά άσχημα για τους χαρακτήρες και θα συνδεθείς συναισθηματικά με τους κυριότερους από αυτούς. Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι από τους πιο γαμάτους χαρακτήρες που έχω δει σε ταινία. Είναι μία ιδιοφυΐα με κάποια ψυχολογικά προβλήματα που θα βασάνιζαν οποιοδήποτε 10χρονο παιδί που έχει περάσει αυτά που έχει περάσει ο Ender. Η ταινία καταφέρνει να μας δείξει το πως ο Ender βλέπει τον κόσμο γύρω του και το κάνει μάλιστα πολύ επιτυχημένα.

Ένα στοιχείο που μου αρέσει να βλέπω σε ταινίες είναι όταν ο κεντρικός χαρακτήρας εκπαιδεύεται και γίνεται ακόμα πιο γαμάτος απ' ότι ήταν. Αυτό το στοιχείο υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στην ταινία καθώς, όπως προανέφερα, το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας παίρνει μέρος σε μία σχολή εκπαίδευσης. Βλέπουμε λοιπόν τον Ender να γίνεται όλο και πιο ώριμος, τόσο συναισθηματικά όσο και στρατηγικά. Οι αλληλεπιδράσεις του με άλλους χαρακτήρες  ποικίλει ανάμεσα σε φιλικές και εχθρικές. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πιστευτές και θυμίζουν πραγματικές συζητήσεις ανάμεσα σε παιδιά.

Παρ' όλο όμως που ή ταινία έχει να κάνει με παιδιά, οι καταστάσεις δεν είναι καθόλου παιδικές. Βλέπουμε ώρες ώρες την παιδική φύση των χαρακτήρων να βγαίνει προς τα έξω, αλλά γίνεται με σωστό και μετρημένο τρόπο, και μόνο προσθέτει στο πόσο ρεαλιστικοί είναι οι χαρακτήρες.

Το τέλος είναι ίσως από τα καλύτερα που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Σε κάνει να σκεφτείς και σου δίνει διαφορετικά συναισθήματα από αυτά που θα περίμενες σε μία τέτοια ταινία.

Το μοναδικό πρόβλημα που είχα με το Ender's Game, ήταν πως μου φάνηκε κάπως βιαστική. Δεν είχα διαβάσει το βιβλίο την πρώτη φορά που την είδα, και πάλι όμως μπορούσα να δω πως κάποια σημεία της δεν αναλύθηκαν όπως έπρεπε. Σου δίνει την εντύπωση πως όλα αυτά έγιναν σε ένα σαββατοκύριακο, ενώ η ταινία προσπαθεί να σου περάσει πως έγιναν σε μία περίοδο χρόνων. Αυτό το προβληματάκι ήταν που με οδήγησε να ψάξω περισσότερο την ταινία στο net, και έτσι ανακάλυψα και το βιβλίο.

Αφού λοιπόν είδα την ταινία μία φορά, διάβασα και το βιβλίο και έχω ένα να πω.
Ήταν ίσως το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ μου. Όλα όσα έγιναν βιαστικά στην ταινία εξελίσσονται σε πολύ καλύτερους ρυθμούς στο βιβλίο ενώ υπάρχουν και παράλληλες πλοκές που λείπουν εντελώς από την ταινία. Αυτό από την μία είναι λογικό αφού δεν γίνεται να χωρέσεις τόσα πολλά σε μία ταινία, αλλά με κάνει ταυτόχρονα να αναρωτιέμαι γιατί δεν την χώρισαν σε 3 διαφορετικά κομμάτια. Θα είχαμε πολύ περισσότερο χρόνο να μάθουμε κάποιους χαρακτήρες και ταυτόχρονα θα συνδεόμασταν πιο εύκολα με το σύμπαν.

Η ταινία όμως δεν είναι κακή ακόμα και σε σύγκριση με το βιβλίο. Απλά διαβάστε το αφού δείτε την ταινία.

Όσον αφορά του ηθοποιούς δεν είχα κάποιο παράπονο. Ο Harrison Ford είναι πλέον βετεράνος του κινηματογράφου και ακόμα και ο νέος Asa Butterfield έκανε πολύ καλή δουλειά. Ήταν αρκετά μεγαλύτερος σε ηλικία από τον χαρακτήρα του αλλά δεν φαίνεται τόσο πολύ στις περισσότερες σκηνές αφού και ο Ender είναι νοητικά πολύ ωριμότερος από 10 χρονών. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί κάνουν επίσης καλή δουλειά.

Τελικά σχόλια

Γενικά η ταινία είναι φοβερή και αξίζει να την δεις. Και επίσης αξίζει να διαβάσεις και το βιβλίο. Θα σε τραβήξει και γενικά θα σου αφήσει μια ωραία γεύση. Θα προτιμούσα βέβαια να είχαμε λίγο περισσότερο. Θα προτιμούσα να είχαμε μία τριλογία που θα εξερευνούσε περισσότερο το σύμπαν. Και αυτό είναι κάτι που δεν λέω συχνά για ταινίες.

Facebook

Twitter

Email