January 05, 2015

Hatred και λογοκρισία στο Steam

Άλλη μια eventful εβδομάδα στον gaming κόσμο καθώς το υπερ-βίαιο παιχνίδι "Hatred" έγινε το κέντρο των ειδήσεων... για άλλη μια φορά.


Backstory/Context

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Hatred είναι ένα παιχνίδι στο οποίο χειρίζεσαι έναν μανιακό δολοφόνο. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να σφάζεις κόσμο δηλαδή με διάφορους γραφικούς τρόπους.

Όπως καταλαβένεται αυτό έβαλε το παιχνίδι στο στόχαστρο πολλών και δέχτηκε πολύ αρνητική κριτική από τον χώρο. Το παιχνίδι βρίσκεται στο Steam Greenlight και αναμένεται η κυκλοφορία του.

Το τελευταίο καρφί στην κάσα ήταν όμως η αφαίρεση του παιχνιδιού από το Greenligh λίγο αργότερα. Οι developers δέχτηκαν ένα email από το Steam το οποίο έλεγε πως δεν θα ήθελαν να πουλήσουν ένα τόσο βίαιο παιχνίδι στην πλατφόρμα, και πως θα αφαιρεθεί.

Τελικά όλα καλά όμως, αφού ο ίδιος ο Gabe Newell επικοινώνησε αργότερα με τους developers του παιχνιδιού, απολογήθηκε και το παιχνίδι ξανα-ανέβηκε στο Greenlight, και έχει πλέον ολοκληρώσει τον σκοπό του ενώ αναμένεται η κυκλοφορία του.

Περί λογοκρισίας

Τα video games είναι ένα μέσο όπως κάθε άλλο, αλλά ταυτόχρονα πολύ διαφορετικό. 

Υπάρχει μία τεράστια γκάμα παιχνιδιών, καθώς περιορίζεται μόνο από την φαντασία του δημιουργού. Είτε λοιπόν το παιχνίδι είναι πολύ βίαιο ή πολύ σεξουδιάρικο, δεν δικαιολογείτε η λογοκρισία του.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να φτιάξει ό, τι θέλει και ταυτόχρονα να παίξει ό, τι θέλει. Και ναι, εννοώ χωρίς περιορισμούς. Υπάρχουν φυσικά κατάλληλοι χώροι για να βρει και να διαμοιράσει κάποιος τέτοιο content και ίσως το Steam δεν είναι πάντα ο καταλληλότερος χώρος. Τα hentai στο Newsgrounds πχ, ανήκουν ίσως μόνο εκεί και σε παρόμοιες πλατφόρμες.

Όταν όμως προσπαθείς να κυκλοφορήσεις ένα σοβαρό παιχνίδι με το οποίο σκοπεύεις να πληρώσεις λογαριασμούς κτλ, το Steam είναι βασική πλατφόρμα, καλώς ή κακώς.

Όσο λοιπόν και αν παίξουμε με τις λέξεις και με έννοιες αν ένα παιχνίδι δεν κυκλοφορήσει στο Steam (έχοντας φυσικά περάσει από Greenlight), τότε είναι λογοκρισία.

Δεν μπορώ όμως να δεχτώ πως εν έτει 2014 (2015 τώρα, Καλή Χρονιά!), γίνονται ακόμα τέτοια πράγματα. Δεν μπορώ να δεχτώ πως η πίεση από εκείνους στα media που πιστεύουν πως η γνώμη τους και μόνο αρκεί για να γίνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο που καταναλώνουμε games προς το χειρότερο, οδηγεί εταιρείες σαν την Valve να πάρουν τέτοια στάση, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε το ειρωνικό γεγονός πως όλα τα Postal games καθώς και τo Manhunt βρίσκονται στο steam κανονικότατα.

Κάθε παιχνίδι πρέπει να έχει μία ίση ευκαιρία και οι πωλήσεις θα δείξουν την αλήθεια. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει κριτική. Ναι, μπορείς να πιστεύεις πως το παιχνίδι είναι υπερβολικά βίαιο, και ναι μπορείς να γράψεις 10 comments και 2 άρθρα που να υποστηρίζουν την άποψή σου. Αλλά η λογική πως επειδή εσύ έχεις αυτή την γνώμη, τότε το παιχνίδι πρέπει να μην έχει καν την ευκαιρία να πωληθεί και να "απαγορευτεί", είναι όχι μόνο αβάσιμη αλλά και μεσαιωνική.

Θυμάστε όταν καίγανε βιβλία?

Facebook

Twitter

Email