March 04, 2015

Στα Κάστρα του Μυστρά (Carcassonne) review

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε καλεσμένους στο σπίτι μου αρκετά ξαδέρφια μου. Σε μια στιγμή βαρεμάρας, την στιγμή που όλοι μας έχουμε ζήσει, όταν δεν είχαμε τι να κάνουμε, ήρθε η επιφοίτηση. Να παίξουμε "Στα Κάστρα του Μυστρά".


Γρήγορη περίληψη του παιχνιδιού

Στα Κάστρα του Μυστρά είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι Γερμανικού τύπου βασισμένο σε πλακίδια. Δημιουργήθηκε από τον Klaus-Jürgen Wrede και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2000 με τον τίτλο Carcassonne. Carcassonne είναι μια πόλη-κάστρο στην νότια Γαλλία με ρίζες στην νεολιθική εποχή. Όπως σε κάθε καλό κάστρο εσύ και άλλοι 1-4 φίλοι (5 με την επέκταση) παλεύετε για επικράτηση.

Έτσι κάθε παίκτης στον γύρο του γυρνάει ένα από τα 71 πλακίδια τα οποία είναι τοποθετημένα ανάποδα σε στοίβες, και το τοποθετεί δίπλα σε κάποιο από τα είδη τοποθετημένα πλακίδια. Ύστερα, εάν το επιθυμεί, στέλνει έναν από τους 7 του ακόλουθους στο πλακίδιο που μόλις τοποθέτησε για να συλλέξει πόντους.

Το κάθε πλακίδιο έχει χωράφι και τουλάχιστον ένα από τα τρία είδη εδάφους. Κάστρο, Δρόμος και Μοναστήρι. Ανάλογα με το που έχει τοποθετήσει ο κάθε παίκτης τους ακολούθους του, στο τέλος του παιχνιδιού παίρνει πόντους και νικητής ανακηρύσσεται αυτός με τους περισσότερους πόντους.

Περιεχόμενα

Το βασικό κουτί παρέχει 72 τετράγωνα εδάφους (ένα είναι το αρχικό), 1 ταμπλό βαθμολογίας, 40 ακολούθους σε 5 χρώματα και τους κανόνες. Όλα αυτά είναι μέσα σε ένα αρκετά μικρό κουτί το οποίο με λίγο DIY θα μπορούσε να γίνει αρκετά μικρότερο.

Παρ' όλo αυτά δεν ενδείκνυται για on the go καθώς τα πλακίδια μετακινούνται εύκολα.

Κριτική

Το παιχνίδι είναι υπέροχο. Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να εισβάλεις στο κάστρο που έφτιαχνε κάποιος άλλος την τελευταία στιγμή και να παίρνεις τους πόντους.

Υπάρχουν αρκετές στρατηγικές παιχνιδιού και οι επεκτάσεις διαφοροποιούν αρκετά το παιχνίδι ώστε να αξίζουν τα λεφτά τους. Οι αγροί ιδιαίτερα, μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στον πίνακα των σκορ, καθώς δεν αποδίδουν πόντους μέχρι το τέλος, αλλά στα χέρια ενός έμπυρου παίκτη μπορούν να προσφέρουν απλόχερα δεκάδες πόντους.

Ο χρόνος 30-45 λεπτών που αναφέρεται στο κουτί είναι αληθής (εσένα κοιτάω monopoly), και κάθε λεπτό έχει ενδιαφέρον. All around καλό παιχνίδι, άρτια ισορροπημένο, παρόλο που μπορεί να γίνει και μεγαλοπαραγωγός salt.

Τελικά Σχόλια

Ώρες διασκέδασης με φίλους και με όριο ηλικίας 8+ είναι ένα καλό μέρος να ξεκινήσει ένα παιδί το ταξίδι του στον κόσμο των Ευρωπαϊκών επιτραπέζιων παιχνιδιών. Ένα must-have για την συλλογή κάθε φίλο των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Το παιχνίδι εκδόθηκε πρόσφατα και για iOS και Android συσκευές κάνοντας εύκολη την μεταφορά του ενώ παράλληλα επιτρέπει Local Area και Online Multiplayer.


Θετικά Αρνητικά
Αρκετά φθηνό στα 20€ το αρχικό σετ και 12€ η κάθε επέκταση.Μέτρια ποιότητα κατασκευής. Το χαρτόνι μπορεί να χαλάσει σχετικά γρήγορα χωρίς την απαραίτητη προσοχή.
Εύκολο στην κατανόηση ακόμα και για τους μικρότερους παίκτες.Μετά από κάποια στιγμή μπορεί να γίνει κάπως βαρετό, ιδίως εάν δεν αλλάζουν οι παίκτες.
Αρκετά σύντομο clock-άροντας just under μία ώρα.

Facebook

Twitter

Email