May 23, 2015

Η πολιτική στα video games

Τον τελευταίο καιρό έχω στεναχωρηθεί αρκετά από τον κόσμο των παιχνιδιών. Περίεργες τακτικές δημοσιότητας και περίεργα άτομα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην επιφάνεια του χόμπι που όλοι αγαπάμε και χαλάνε για άλλη μία φορά την εικόνα μας στο κοινό. Θα ήθελα λοιπόν για τις επόμενες 300+ λέξεις να έχω την προσοχή σας.


Η πολιτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Δεν θα είμασταν εμείς χωρίς την πολιτική. Έχει όμως χώρο η πολιτική στον κόσμο των ηλεκτρονικών; Ως πιο σημείο μπορεί να γίνεται αποδεκτή;

Με λίγα λόγια ναι. Η πολιτική έχει χώρο στον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Όλοι έχουμε μια agenda την οποία αισθητά ή ασυναίσθητα προωθούμε. Κάθε καλό παιχνίδι τα τελευταία χρόνια μιλάει για κάποιο πράγμα που ενοχλεί τον δημιουργό του. Για παράδειγμα This War of Mine, Spec Ops: the Line, Brothers: A tale of two sons, Never Alone... Η λίστα είναι υπερβολικά μεγάλη για να την γράψω.

Και άμα σκέφτεστε ότι αυτά τα μηνύματα δεν είναι πολιτική, τότε κάνετε λάθος. Τα πάντα είναι
πολιτική. Η αποφυγή πολέμων. Ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου και η αντιμετώπιση του. Η περιθωριοποίηση κουλτούρων από την παγκοσμιοποίηση και τους ασύλληπτους ρυθμούς της κοινωνίας μας. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την πολιτική. Μέσα από την σκέψη γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Μέσα από την σκέψη ανοίγουμε καινούργιες διόδους στο μυαλό μας. Μέσα από την σκέψη δημιουργούμε πολιτική άποψη.

Υπάρχει παρόλα αυτά ένας κλάδος του κόσμου των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που δεν χωράει η πολιτική.

Η δημοσιογραφία. Ένα άρθρο δημοσιογραφικού χαρακτήρα πρέπει να είναι αμερόληπτο. Ένας
δημοσιογράφος πρέπει να βλέπει να βλέπει την μεγάλη εικόνα. Έγω ακόμα δεν μπορώ να πω ότι είμαι δημοσιογράφος. Γι'αυτό κι άλλωστε (full disclosure) δεν πληρώνομαι για αυτό που κάνω. Όταν όμως παίρνεις 3-4 φορές τον βασικό μισθό, δεν θέλω να μου λες ότι είμαι ένας παρθένος no-lifer που δεν θα κάνει τίποτα. Δεν θέλω αυτό το κείμενο να μετατραπεί σε προσωπική επίθεση, ξέρουμε όλοι για ποια άτομα μιλάω. Αλλά δεν μπορείς να θες να λέγεσαι "δημοσιογράφος" όταν επιτίθεσθε στο ίδιο σου το κοινό.

Με αυτό το κείμενο θα ήθελα να ζητήσω εκ των προτέρων συγνώμη εάν διαπράττω ηθικά "εγκλήματα" στον κόσμο του "gaming journalism" και να σας ζητήσω να ψάξετε να βρείτε αυτά τα άτομα που δεν ντρέπονται για το κοινό τους. Αυτά τα άτομα που είναι περήφανα που γράφουν για παιχνίδια.

Τώρα που άδειασα την χολή μου πίσω στο κανονικό μας πρόγραμμα. Το καινούργιο Humble Bundle έχει μερικά εξαιρετικά παιχνίδια το προτείνω σε όλους. Το Destiny για κάποιο λόγο βγήκε Game of the Year 2014 από τα BAFTA Awards. Οι επιστήμονές μας ψάχνουν ακόμα το γιατί δεν ήταν οποιοδήποτε από τα άλλα παιχνίδια που είχαν διαλεχτεί.

Facebook

Twitter

Email